maanantai 14. elokuuta 2023

Loma loppui lääkärireissuun

Täällä ollaan taas! Palasimme viikko sitten takaisin kaupunkiin. Työtkin ovat alkaneet meillä molemmilla kaksijalkaisilla. Pitkäksi venyneen blogitauon jälkeen laumamme aktivoituu taas täälläkin. 

Oleilu Puulan rannalla oli tänä kesänä kestoltaan harvinaisen pitkä. Sen mahdollisti isännän pitkä kesäloma ja minun mahdollisuus tehdä etätöitä. Ja itsellänikin oli neljä viikkoa lomaa. En oikein vieläkään ole tottunut puhumaan meidän mökistä mutta eipä kai tuo haittaa. Vaatii vielä totuttelua sanoa niin, koska vaatii vielä totuttelua, ettei äitiä enää ole. Mutta kovin iloisia olemme, että mökkivanhus jatkaa eloaan meidän huolenpidolla. 

Rantatorilla katselemassa kirkonkylän
meininkiä. Isännän kanssa nautimme 
synttäripizzat hänen juhlapäivänään.

Kaiken kaikkiaan meillä oli leppoisa ja kiva loma, josta lisää tämän kirjoitelman viimeisessä kappaleessa. Mutta valitettavasti sen viimeinen viikko ei sujunut iloisissa tunnelmissa. Hippu sairastui. Huomasimme sen käyvän epätavallisen paljon pissillä maanantaiaamun 31. heinäkuuta aikana. Lisäksi Hilpu vaikutti voipuneelta ja väsyneeltä. Sain napattua siltä pissinäytteen, jossa oli hiukan verta. Joten läksimme siltä istumalta ajamaan päivystävään eläinlääkäriin Jyväskylään. 

Jyväskylässä Hippu tutkittiin tarkoin; laaja verinäyte, virtsarakon kuvaus ultralla, pissinäyte neulalla suoraan rakosta. Tulehdusarvo oli noussut ja pari muutakin veriarvoa oli pielessä. Virtsarakon seinämät olivat paksut. Diagnoosia ei osattu varmaksi sanoa mutta virtsarakontulehdusta epäiltiin. Joten Hippu sai antibiootti- ja tulehduskipulääkekuurit viikon ajaksi. Varasin samalta seisomalta kontrolliajan viikon päähän tänne kotiin etelään. 

Teimme saariretken ja Hippu
nautiskeli Puulassa kahlaamisesta.

Seuraava yö ei valitettavasti sujunut kuitenkaan hyvin. Hilpu alkoi raapimaan ja repimään suorastaan maanisesti vatsaansa, josta ultrakuvauksen vuoksi oli ajettu karvat pois. Koko illan se raapi ja raapi. Pyöri levottomasti pitkin mökin pihaa ja raapi. Istui terassilla tuolissa ja raapi... Emme Hipun kanssa nukkuneet koko yönä ja kello 5 tiistai-aamuna herätin isännän. Nyt lähdetään Jyväskylään! Hippu oli jo entuudestaan puolikuntoinen toipilas ja lisäksi sillä oli todella hankala olla, kun syyhytti niin valtavasti. Ja taas lähdettiin; vaatteet niskaan ja koirat autoon, auton nokka kohti Jyväskylää. 

Päivystyksessä oli onneksi rauhallista ja toiminta oli nopeaa. Asiantunteva eläintohtori totesi, että Hilpa on saanut allergisen reaktion karvanajosta. Ne ovat kuulemma yleisiä. Meidän yhdellekkään koiralle ei tuollaista ole kyllä koskaan tullut, joten melkoinen yllätys diagnoosi oli. Eläinlääkäri antoi Hipulle kortisonipiikin ja totesi, että kutina loppunee parin tunnin sisällä. Ja näin kävi! Kun olimme aamuyhdeksältä takaisin mökillä, Hippu ei enää kuopsuttanut ja repinyt vatsaansa. Mahtavaa!Myttö palvoi saarella aurinkoa.

Voitte uskoa, että säikähdimme sekä pissivaivoja että tuota kutinakohtausta. Ja kun veriarvot olivat pielessä ja eläinlääkäri heitti jopa mahdollisuuden kasvaimesta virtsarakossa, tuntui, että nyt minua koitellaan liikaa. Itkulle ei loppua tullut lääkärissä, lounaalla huoltoasemalla (minä en syönyt) eikä vielä mökilläkään. Yöunet olivat viimeisen lomaviikon ajan mitä olivat, huolehdin kovasti ja pelkäsin vaikka mitä tapahtuvan... Ruoka ei pysynyt useaan päivään mahassani. Mutta minkä luonteelleen mahtaa. Näin, että Hippu alkaa toipumaan hienosti mutta en itse toivu näistä koirien sairastamisista kovin sukkelasti. Keskiviikkona sain Jyväskylästä viimeisetkin laboratioriotulokset, joissa vaivan syy todettiin virtsarakontulehdukseksi. Oli hienoa, että saatiin vahvistus eläintohtorin epäilyille ja diagnoosi varmistui.

Viime viikon tiistaina (8.8.) kävin Hipun kanssa kontrollikäynnillä täällä kotona. Isäntä vei meidät tohtorin vastaanotolle saatesanoin "älä jätä sitä koiraa sinne...". Olin varannut ajan sisätautien erikoislääkärille, sillä halusin, että Hipa tutkitaan kunnolla. Eläinlääkäri oli tälläkin kertaa erittäin pätevä ammattilainen. Ultrattiin kaikki sisuskalut, otettiin laaja verinäyte ja pissinäyte neulalla rakosta. Lääkäri väänteli jalat, tutki selän, anaalirauhaset. Uutiset olivat loistavia; virtsarakontulehdus oli poissa, veriarvot ja tulehdusarvo täysin normaalit ja sisäelimet kunnossa (ei kasvaimia missään). Olin aivan valtavan helpottunut! Ja mikä ilo oli ilmoittaa isännälle nämä erinomaisen hyvät uutiset. 

Tyttöjen viikonloppuna riitti
rapsuttajia. 

Tällainen draamaviikko oli siis meidän viimeinen lomaviikkomme Kangasniemellä. Itsekin pääsin pikkuhiljaa tolpilleni. Olin valtavan ylpeä Hipusta, miten se taas niin kärsivällisesti ja hienosti selvisi näistä lääkärireissuista. Isäntä suuntasi päättämään lomansa Naantaliin. Minä, Hippu ja Myttö päätettiin mökkeilyt perinteiseen tyttöjen viikonloppuun. Saimme vieraaksemme rakkaita ystäviäni. Tuo viikonloppu sisälsi paljon naurua, saunomista, hyvää ruokaa, hienoja keskusteluja, tukea ja halauksia sekä maljannostoja kesälle sekä ystävyydelle. Hippu ja Myttö nauttivat kovasti, kun saivat rapsutuksia ja huomiota. Herkkuja toki unohtamatta. Etenkin Patun emännän tuomat karviaismarjat hävisivät nopeasti isokorvien suuhun.

Päiväreissuja Mikkeliin parikin kertaa, kiertue Joensuu-Kitee-Lappeenranta, käynti Kangasniemen kirjaston poistomyynnissä, päiväretki Pieksämäelle, vierailu isäni ja hänen vaimonsa mökille Haukivuorelle, saariretki meille tuttuun saareen Puulalla, uuden huussin avajaiset, päiväunia biiglejen ympäröimänä, lukemista, sienestystä, saunomista, grillaamista, ruohonleikkuuta, polttopuusavottaa. Hippu ja Myttö ahmivat mustikoita, Myttö saunoi, Hippu jahtasi yöperhosia... Meidän lomassa oli tuosta viimeisestä viikosta huolimatta paljon kivoja ja mukavia tapahtumia sekä tekemistä. Ennen kaikkea oli ihanaa olla pois kaupungin melusta ja rauhoittua raskaan kevään jälkeen meille niin tärkeässä paikassa. Tästä arki alkaa taas kulkemaan ja syksy lähestyy. Mökkikausihan päätetään vasta lokakuussa, joten Puulan rannat kutsuvat meitä jälleen piankin!

8 kommenttia:

 1. Voi kamala mikä stressiviikko! Varmasti nosti pelottavia muistojakin pintaan. Onneksi tällä kertaa oli vähän tavallisempi vaiva, joka parani lääkkeillä. Koirien oudot oireilut kyllä säikäyttävät pahanpäiväisesti!
  Onneksi teillä oli mukavampiakin hetkiä mökillänne. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin kävi, että kaikenlaisia tuntemuksia ja olotilaa oli pinnassa. Minuun vaikuttaa vahvasti tällä hetkellä menettämisen pelko, johon löytyy selvä selitys helmikuun alun tapahtumista. Siksi reagoin koirienkin vaivoihin todella voimakkaasti. Mutta onneksi kaikki kääntyi lopulta parhain päin. Ja paljon jäi kivoja ja hauskoja muistoja mökkilomasta.

   Hipun ja Mytön emäntä

   Poista
 2. Olipas melkoinen viikko teillä! Onneksi osui pätevät lääkärit kohdallenne ja kaikki saatiin kuntoon. Suuri helpotus! Toivomme jatkossa huolivapaita mökkiviikkoja ja kaikkea mukavaa teille kaikille myös mökkeilyn jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti mitään vaivoja ja vikoja ei taas hetkeen tulisi. Harmittaa, kun Hippusellakin on noita lääkärireissuja riittänyt. En toivoisi sille enää minkäänlaisia sairauksia tms. Yritän itse olla murehtimatta liikoja vaikka se hankalaa onkin. Typyn ja äitini äkilliset poismenot jättivät jonkin sorttisia traumoja minuun.

   Hipun ja Mytön emäntä

   Poista
 3. No on siinä ollunna huolta kerrakseen...ee ihme ettee oo nukuttanna eekä tehnnä mielj syyvvä. Onneks kuitennii vaeva selevisj ja liäkkeet tehosj. Ee oo kyllä kuultu että karvalleekkusta voepi suaha tuommoset oereet! Ihana asija että niitä mukavia hetkiä sittä tulj kuitennii loman lopuks :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se aika yllätys, että karvojen ajelusta ja siihen käytettävästä geelistä voi tulla sellainen syyhy ja kutina. Mutta näin se taisi olla, sillä täällä kotipuolessa erikoislääkäri sanoi samaa. Onneksi Hipun vaivat osoittautuivat pelättyä lievemmiksi ja asiat saatiin lääkkeillä kuntoon. Mutta kyllä tämä minulla koville otti, aivan liiaksi kun tunneihminen olen.

   Hipun ja Mytön emäntä

   Poista
 4. Onni, että kyse oli vain virtsarakontulehduksesta ja että se saatiin hoidettua, ja että kesä mökillä oli muutoin mukava! Mutta en ole kyllä itsekään ennen kuullut allergisesta reaktiosta karvojen ajeluun, siitä ultraamisgeelistä on sanottu, että voi kutittaa, jos ei pese kunnolla pois, mutta normaali kutinakin on eri kuin tuollainen mikä teidät yllätti. Hyvä, kun siihenkin oli nopsa apu kuitenkin saatavilla. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä oli mökillä paljon onneksi myös ilon ja onnen hetkiä. Oli kyllä uutinen tuo, että ultraamisgeeli aiheuttaisi allergiaa. Koskaan ei ole tuollaiseen törmätty yhdenkään koiramme kanssa. Ja miten valtavan hankala Hipulla oli olla, kutina oli kamalaa katsottavaa. Onneksi kuitenkin se ja virtsarakkovaiva saatiin lääkkeillä paranemaan.

   Hipun ja Mytön emäntä

   Poista

Kiva, kun kommentoit!
Hippu, Myttö ja emäntä kiittävät.