keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Maksa vaivaa

Ei se ollut uskon asia. Nimittäin se, mitä Pimun verikokeet näyttivät. Munuaisarvot ikäneidolla on kohdallaan mutta maksa-arvot ovatkin sitten kaikkea muuta. Eläinlääkäri kertoi niiden olevan huolestuttavan korkeat ja syitä siihen voi olla monia. Tohtoristäti ei ryhtynyt niitä Pimun kohdalla arvailemaan, sillä ensin on selvitettävä onko maksassa krooninen vika vai jokin akuutti häiriötilanne, jonka vuoksi arvot ovat huipussaan. Lääkäri antoi toiminta-ohjeet ja sovittiin, että uusi verikoe otetaan kahden-kolmen viikon kuluttua. Puhelun loputtua katselin sängyllämme makaavaa luppakorvaa ja itkin.

Edessä on nyt totaalinen ruokavalion muutos ja sen lisäksi Pimulille annetaan ruuan seassa maksavaivoihin tarkoitettua ravintolisää. Ruoka tulee olemaan erikoisruokaa, joten isäntä lähtee tänään hakemaan pöperöt eläinlääkäriasemalta. Minä metsästän ravintolisän lähiseudun apteekeista. Pikkuhiljaa alamme ujuttamaan vanhaan, tuttuun ruokaan näitä uusia makuelämyksiä. Herkkupaloja ei saisi antaa lainkaan ja se tässä on varmasti haasteellisin juttu. Lasketaankohan grillimakkara herkuksi...

Maksavaiva saattaa selittää Pimulla kevään aikana melko usein ilmenneet ripulikohtaukset. Mitään muita oireita vanhalla ei ole ollut, joten se taas selittää sen, miksemme ole osanneet epäillä mitään häikkää Pimun sisuskaluissa. Toki olemme kevään aikana nostaneet kuohumaljoja useammankin kerran mutta vain kaksijalkaisten kanssa. Siitäkään ei voi siis Pimun maksavaivoja syyttää... Pidetään siis peukut pystyssä, että uudet sapuskat lisineen laskisivat Pimun maksa-arvot normaalille tasolle ja voisimme viettää juhannusta keveimmin mielin.

4 kommenttia:

 1. Voi kuinka kurjaa. Ikä(kään) ei tule yksin. Vaikka eläinlääkäri ei mitään arvaillutkaan, niin minä voisin heittää yhden arvauksen: maksamakkara. Eikös se ollut Pimun herkkua? Maksamakkara ja maksa itsessään sisältää paljon A-vitamiinia joka kulkee maksan kautta ja on ns maksatoksista isoina annoksina.En tiedä kerääntyykö maksaan mutta jättäkää nyt ainakin sitten maksamakkara pois Pimun ruokavaliosta. Äkkiä se koira tottuu uuteen ruokavalioon kun on pakko. Kokemuksen rintaääni kuiskii Ossin kautta. Syö allergiaruokaa lähes pelkästään. Teitä aina välillä kurkin mutta olisiko eka kerta kun itsestäni ilmoittelen? Terveisiä M-L ja 10-vuotias Ossi-mäyris.

  VastaaPoista
 2. Hei Marja-Leena! Kiva, kun tulit piipahtamaan Pimun blogiin ja tervetuloa uudestaankin!

  Nyt on tosiaan herkkukielto ikäneidolla päällä ja maksamakkara kuuluu tälle listalle. Se on kyllä ollut melko harvinaista herkkua sillä emme kovin usein sitä kaupasta osta. Annoskokokin on ollut yksi siivu/kuono. Mutta sitä Pimu kyllä rakastaa paistettujen muikkujen ohella. Niitä se saa kesäisin mökillä ja toivottavasti emme näitä makupaloja joudu laittamaan kieltolistalle. Tänä aamuna Pimu sai ensimmäisen annoksen uutta maksavaivaisten ruokaa, toki sekoitettuna vanhoihin tuttuihin papanoihin. Hyvin maistui, Pimu kaivoi kupista uudet papanat ja söi ne ensin!

  Ossille lihapullan makuiset terveiset, mäyrikset ovat mainioita!

  Pimun ja Typyn emäntä

  VastaaPoista
 3. Luotan vakaasti, että ruokavalio auttaa. Äipältä leikattiin sappi ja maksa meinas poksahtaa rasituksesta, mutt nyt menee hyvin ku välttää rasvaa yms. Taatusti Vanha Tyttökin siitä terhakoituu entiselleen.

  VastaaPoista
 4. Näin on Myrskyseni; kyllä uudet sapuskat pistävät ikäneidon taas kuntoon. Ainakin ne maistuvat Pimulle hyvin, josta olemme hiukan yllättyneitä. Pimu kun osaa olla myös ronkeli vaikka beaglesta ei uskoisi. Leppoisan lupsakasta viikonloppua teidän poppoolle!

  Pimun ja Typyn emäntä

  VastaaPoista

Kiva, kun kommentoit!
Hippu, Myttö ja emäntä kiittävät.