torstai 14. joulukuuta 2017

Lukukoira lomalle

Vuoden viimeiset lukukoirailut ovat nyt takanapäin. Tiistaina kävimme naapurilähiössä ja teimme lukijaennätyksen! Rapsuttelijoita riitti runsaasti ja kaikki lukuvuorot oli varattu. Jo ulko-ovella meitä oli vastassa joukko lapsia. Riemunkiljahdukset "nyt se lukukoira tulee!" raikuivat pitkin pientä kirjastoa.

Eilen kävimme kotikirjastossamme. Siellä oli lukijoiden suhteen rauhallisempaa mutta ihailijoita toki riitti. Tehtiin taas lukukoirailua tunnetuksi, kun väkeä kävi kyselemässä lisätietoja asiasta. Keväällä jatkamme molemmissa kirjastoissa ja sitä ennen Typy saa viettää hyvin ansaitsemansa joululoman.Minulta on joskus kysytty, miksi teen tätä hommaa yhdessä Typpyrän kanssa. Ja miten jaksan kulkea kirjastoissa iltaisin työpäivän jälkeen. Sain taas tällä viikolla yhden vastauksen näihin kysymyksiin. Erään vakiolukijan äiti kertoi, että Typylle lukemassa käyminen on hänen tyttärensä ainut harrastus ja erittäin tärkeä sellainen.  Tällaiset jutut ovat syitä sille, miksi haluan tätä harrastusta tehdä.

Joulu lähestyy jo kovaa vauhtia. Silloin meidän koko perheellä on hiukan lomaa. Virittäydymme joulun tuloon käymällä isännän kanssa joulukonsertissa. Ensi viikolla hankitaan lahjat isokorville. Ennen aattoa hommataan kuusi ja jouluherkkuja. Kaappeja ei siivota eikä ikkunoita pestä. Riisipuuron keittelen ja joulutorttuja sekä kinkun paistan. Muuten otetaan joulu vastaan ja sitä vietetään leppoisasti ja kiirehtimättä. Toivottavasti pienessä pakkasessa maan ollessa valkea täällä etelässäkin.

9 kommenttia:

 1. Typy, saitpa tosi ihanaa palautta lukijaltasi. Teet tosi merkityksellistä työtä. Joo. Ja muiskuja teille molemmille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä saatu palaute oli kyllä todella hienoa. Pisti miettimään ja kosketti minua. Mahtavaa, että saan olla Typyn rinnalla antamassa jtälle tytölle näin tärkeää hänen elämäänsä.

   Typyn ja Hipun emäntä

   Poista
 2. Kyllä sitä tuommosilla pallaatteilla jaksaa. Seon hirveen tärkeetä tuo lukukoeran työ. Monta ilosta ja onnellista lasta enämpi ku suavat käävvä Typylle lukemassa :)
  Ee oo ku hilikun piälle viikko jooluun... onse mukavata! Ilosta joolunootusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tässä hommassa tosiaan paras palaute on, kun näen miten iloisia lapset ovat Typystä, sille lukemisesta ja sen läsnäolosta.

   Leppoisan mukavaa joulun odotusta! Enää reilu viikko...

   Typyn ja Hipun emäntä

   Poista
 3. Lukukoiran työ on arvokasta ja tärkeää. Moni tenava löytää lukemisen ilon juuri lukukoiran ansiosta. Pikkueukkokin lukee Hymy-koiralleen iltaisin. Lukuharrastus on hyvä asia, kirjojen maailmaan on aikuisenakin hauska sukeltaa.
  Iloista loppuviikkoa ja pus pus tytöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hymy kuuntelee varmasti mielellään pikkueukon lukemista. Hieno juttu tuo lukeminen Hymylle! Jokainen koira voi olla lukukoira omalla tavallaan, siihen ei tarvitse kursseja ja koulutuksia.

   Mitäpä elämä olisi ilman kirjoja... olen lukenut pienestä pitäen ja se on rakkaimpia harrastuksiani. Ehkä juuri siksi haluan olla Typyn kanssa lukukoirailemassa.

   Mukavaa viikonloppua, olkaa varovaisia noilla liukkailla kaduilla.

   Typyn ja Hipun emäntä

   Poista
 4. Oikein hyvää lomaa Typylle! Hänellä onkin tosi tärkeä tehtävä, kun on pienen tytön ainoa harrastus. Mutta hienoa, että tyttö on löytänyt itselleen hyvän harrastuksen. Siitä tulee elämän ikäinen ilo!
  En ole hetkeen laittanut tänne kommentteja, kun teillä on ollut niin mukavia juttuja ja minulla on suru-uutisia. Eka on siirtynyt koirien taivaaseen 28.11.. Edellisenä iltana olimme kahdestaan kotona, kun mies oli tulossa pohjoisesta alaspäin metsästysreissulta ja Ekalle tapahtui jotain. Se kävi kimppuuni kaksi kertaa illan aikana ja puri molempiin käsiin aikamoiset jäljet, kun en meinannut saada sitä irti itsestäni ja toisessa jalassakin on purema ja raapaisut. Emme tiedä mikä oli lopullinen syy näihin hyökkäyksiin, mutta kun kaksoset olivat käyneet kotona 28.11. hyvästelemässä Ekan, oli miehen aika lähteä mökille Ekan kanssa ja lopettaa se. Vaikea tehtävä myös hänelle. Ekalla on nyt oma hautapaikka mökin vieressä. Minulla ja meillä kaikilla on ollut niin kova ikävä sitä pientä paholaista, joka suurimman osan siitä viidestä vuodesta, jotka se meillä oli, oli tosi kiltti. Emme tiedä muuttiko sen luonnetta raatelu 2 vuotta sitten, tuliko nivelrikosta liian kovat kivut, sekosiko se tyttöjen hyvistä tuoksuista juoksuaikoina vai oliko sillä joku sairaus, josta emme tienneet. Voimme vain arvailla. Vaikka käteni ovat tosi rumat tällä hetkellä, ottaisin sen silti takaisin. Lääkäri tosin sanoi, että se on lopetettava, koska seuraava kerta voi tapahtua jollekin vieraalle ja se voi olla vielä pahempi. En millään voinut ymmärtää, että se käy minun kimppuuni. Me olimme aina yhdessä ja lötköttelimme sängyssäkin vierekkäin. Kyllä tämä ikävä varmasti jossain vaiheessa helpottaa ja ehkä muutaman vuoden kuluttua on aika myös uudelle koiralle. Nyt on vain ensin surtava tämä loppuun.
  Kaikesta huolimatta ihanaa joulun aikaa teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensialkuun lämmin osanotto teidän valtavan suureen suruun.

   Tuota tarinaasi Sari lukiessani kyyneleet kohoaa silmiini. Miten surullista... tuntuu kamalalta joutua luopumaan rakkaasta karvakaverista. Ymmärrän niin hyvin noita tuntoja, mitä teillä kaikilla nyt on.

   Ekalla oli varmaankin jokin vialla. Sairautta. Olisi muuten hyvin vaikea ymmärtää tuota käytöstä. Tuota tulette miettineeksi varmasti vielä pitkään, että mikä ihme tuollaisen kohtauksen aiheutti. On se hyvin hämmentävä juttu.

   Voimia suruun, olen täällä hengessä mukana. Oman aikansa se vie, että tuosta kaikesta toipuu. Siitä, miten Eka loppuajallaan käyttäytyi ja siitä, että se on nyt kauniimmilla metsämailla. Meillä tulee Pimun kuolemasta tänä jouluna neljä vuotta. Sitä elämäni karmeinta jouluyötä en ikinä unohda ja edelleen tulen jouluaattona itkut itkemään. Ikävä on edelleen kova vaikka Typy ja Hippu ilahduttavatkin nyt elämäämme.

   Teidän koko perheelle lämmintä ja leppoisaa joulua! Ekasta jäi varmasti ihanan hienot muistot. Ne toivottavasti kantavat raskaan ajan läpi.

   Typyn ja Hipun emäntä

   Poista

Kiva, kun kommentoit!
Hippu, Myttö ja emäntä kiittävät.