torstai 1. marraskuuta 2018

Typyn viimeinen mökkireissu

Kirjoitan tässä kirjoituksessa Typyn viimeisestä matkasta. Koska Typsyn poislähtö tuli täydellisenä yllätyksenä, täysin ennalta-arvaamattomasti, on asia herättänyt erityisesti meissä isännän kanssa paljon kysymyksiä. Mutta myös sukulaisissamme, ystävissämme ja tuttavissamme sekä tätä blogia seuraavissa. En osaa suureen osaan kysymyksistä vastata eikä kukaan osaa. Miten Typy onnistui salaamaan kipunsa, miten emme huomanneet, että se oli vakavasti sairas. Milloin kasvaimet olivat alkaneet kehittyä, olemmeko itse jotenkin aiheuttaneet sen sairauden. Viimeisen reilun kuukauden ajan olemme kuitenkin oppineet elämään näiden vastaamaattomien kysymysten kanssa. Sen kanssa eläminen, että Typyä ei enää ole, vaatii vielä aikaa.

Lähdimme syyskuisena perjantai-iltapäivänä viikonlopun viettoon Kangasniemelle. Typy oli kuluneella viikolla ollut hiukan väsyneen oloinen. Lisäksi se arkaili hypätä sohvalle ja sänkyymme. Mietimme, että sen operoidut takajalat saattavat kipuilla, joten annoimme sille särkylääkettä. Päätimme, että mikäli tilanne jatkuu samanlaisena vielä seuraavan viikon alussa, viemme Typsyn eläinlääkäriin. Typy kuitenkin söi ja joi normaalisti, oli ystävällinen ja ihana oma itsensä. Tarpeet tehtiin ulos aivan normaalitapaan. Mikään ei kertonut siitä, että sen viimeiset päivät olivat aloittaneet lähtölaskentansa.

Ehdimme olla mökillä muutaman tunnin ennen kuin kävimme nukkumaan. Tai aioimme käydä. Typy alkoi muuttua levottamaksi, Ja kävi juomassa vesikupin toisensa jälkeen tyhjäksi. Se vaihtoi mökissä paikkaa taukoamatta; pöydän alle, sängyn alle, sitten keittiöön hellan eteen ja sieltä sänkyyn viereeni. Johon nostin sen, koska ylös se ei halunnut hypätä. Alas kylläkin. Päätimme, että lähdemme heti seuraavana aamuna kotiin ja viemme Typsykän lääkäriin. Jotain outoa ja omituista on, Typy ei ole oma itsensä.

Tilanne kärjistyi yön aikana ja Typy alkoi valittamaan, se oli kipeä. Ääni oli raastavaa ulinaa. Olin illalla katsonut netistä varmuuden vuoksi, mistä löydämme lähimmän päivystävän eläinlääkärin. Kun yö alkoi kääntymään kohti aamua, teimme lähtöpäätöksen päivystykseen Jyväskylään. Puimme päällemme, nappasin mökkikassin ja roskapussin mukaan. Isäntä pakkasi ruuat ja juoksi lukitsemaan aittojen ym. ovet. Ja niin lähdimme kylmänä, pimeänä aamuyönä ajamaan kohti eläinlääkäriä. Typy oli jo suurissa tuskissa. Emme tienneet isännän kanssa, mitä ajatella. Sen tiesimme, että Typy on todella sairas.

Jyväskylässä Typy laitettiin heti tiputukseen ja sille annettiin vahva kipulääkitys sekä antibiootti. Laajassa verenkuvassa näkyi ainoastaan, että tulehdusarvo on koholla. Vatsasta otetussa röntgenkuvassa ei näkynyt mitään omituista. Typy aristeli selvästi kuitenkin mahaansa, joten arvelimme eläinlääkärin kanssa, että siellä on jotakin pielessä.

Koska Jyväskylässä ei pystytty Typsyä tarkemmin tutkimaan, odotimme pari tuntia, jotta kipulääke alkaa vaikuttamaan kunnolla. Sen jälkeen aloitimme matkan kohti Vantaalla olevaa eläinsairaalaa. Hippu istutettiin vyöhön etupenkille, minä menin Typyn kanssa taakse. Se matkusti koko matkan tiputuksessa. Rauhallisesti nukkuen, kipulääke onneksi tepsi. Jotta isäntä pysyi ajokuntoisena, pysähdyimme Joutsaan, jotta kuski sai hieman syötävää ja juotavaa. Itse en pystynyt nielemään alas mitään.

Vantaalla Typy tutkittiin tarkoin. Eläinlääkäri kyseli paljon ja tarkasteli Jyväskylässä tehtyjen tutkimusten tuloksia. Välillä isäntä kävi ulkoiluttamassa pikaisesti Hippua, joka odotteli autossa. Ensimmäiseksi lääkäri totesi, että Typylle on syytä tehdä vatsaontelon ultraäänitutkimus, jota Jyväskylästäkin oli suositeltu. Totesimme, että se tulee ehdottomasti ja välittömästi tehdä. Tulos: neljä kasvainta vatsaontelossa. Järkytys ja täydellinen yllätys minulle ja isännälle. Isäntä totesi, että nyt sitten leikataan. Minullakin oli toivo vielä vahvasti yllä, kyllä tästä selvitään.

Eläinlääkäri ehdotti, että ennen kuin päätetään leikkauksesta ja muustakin etenemisestä, otettaisiin Typystä vielä kaularangan röntgenkuva. Suostuimme tietysti siihen. Tulos: kasvaimia myös keuhkoissa. Ja sanomattakin selvää; huonolaatuisia. Syöpä oli levinnyt vatsasta keuhkoihin. Paranemisennuste: erittäin huono. Leviämisennuste: leviää ja etenee varmuudella.

Tämän jälkeen meidän silmissä sumeni. En ole koskaan tuntenut niin epätodellista oloa ja tunnetta. Eihän tämä voi olla totta... hoitohuoneeseen Typyn kanssa palattuamme lääkäri aloitti lauseen, "ymmärrätte varmaan, ettei... ". Keskeytin hänet sanomalla, että "ei tarvitse sanoa, ymmärrämme kyllä". Hyvästelimme Typyä pitkään. Se nukkui rauhallisesti kipulääkkeen vaikutuksesta. Kiitimme sitä kaikesta. En meinannut pysyä pystyssä. Isäntä oli järkytyksestä turtana. Silitimme Typyn päätä ja se lipui paremmille uimapaikoille.

Läksimme perjantaina mökille ja palasimme lauantaina iltapäivällä sieltä Jyväskylän kautta kotiin, ilman Typyä. Sen ymmärtämisessä menee vielä pitkään. Kuten jo aiemmin kirjoittelin, päässä on pyörinyt paljon erilaisia ajatuksia. Typyn kuolema on ottanut koville, sillä emme voineet valmistautua siihen mitenkään.

Tähän loppuu laitan anopiltani saamani muistokirjoituksen, jonka hän löysi eräästä sanomalehdestä. Typyä jäi kaipaamaan niin moni itseni, isännän ja Hipun lisäksi. Sen kohtalo on koskettanut syvästi meidän läheisiä. Muistokirjoituksen alkuperäisen järven nimen muutin Puulaksi. Paikaksi, jossa rakas Typy nyt lepää ja jota se niin valtavasti rakasti.

Kuljet yhä vierellä,
mukana elämämme tiellä.
Olet yhä läsnä valossa aamun uuden,
aalloissa Puulan,
jotka mökin rantoja huuhtelee, 
olet paikassa tärkeimmässä, 
- ikuisesti syvällä sydämessä. 

12 kommenttia:

 1. Äet ee pysty lopettammaan itkemistä...hirveen surullinen tuo teejjän viikolloppu. Ee voe ies kuvitella sitä järkytyksen, pelon ja surun miäree mitä koitta. Mutta enempätä ee oes kukkaa voenna ennee tehä rakkaasa etteen ku työ teittä. Typyä muistettaan varmasti kaekkiin meijjän plokikamujennii syvämmissä aena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itku tuli täälläkin, kun luin tämän kommenttisi Iivari. Itku tuli tietysti myös eilen tuota kirjoitusta kirjoittaessani. Mutta enää en itke päivittäin. Suru muuttaa muotoaan ja vaikka ikävä on kova, jaksamme isännän kanssa jo nauraakin Typyn mainioille edesottamuksille. Eteenpäin siis mennään.

   Mukavaa viikonloppua teille toivotellen
   Hippu ja emäntä

   Poista
 2. Párek ja Palvelijatar1. marraskuuta 2018 klo 22.02

  Sanoja ei ole, sydämeen koskee ajatellessa tuota teidän mökkireissua. Hätä on ollut suunnaton ja kaikkenne teitte. Mitään enempää ette olisi voinut tehdä. Kohtalolle ei kukaan voi mitään. Voimia ja mielenrauhaa teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo mökkireissu oli todella unohtumaton, surullisessa mielessä. Miltei pelkäsin palata sinne syyslomalla, kun mökki oli meidän äkkilähdön jäljiltä täynnä asioita, jotka muistuttivat siitä kamalasta illasta ja yöstä. Mutta hyvä, että palasimme Puulalle ja saimme haudata Typyn. Nyt mennään eteenpäin, ihanan Hipun kanssa. Sekin alkaa pikkuhiljaa sopeutumaan siihen, että on lauman ainut nelijalkainen.

   Kiitos lämpimistä sanoistanne ja siitä tuesta, jota olette antaneet, Párek ja Palvelijatar. Leppoisaa viikonloppua toivottelen täältä Hipun kanssa.

   Hipun emäntä

   Poista
 3. Se on tosiaan kumma, kuinka koirat (eläimet yleensä) "salaavat" sairautensa, ei ole sanoja eikä heikkoutta voi näyttää, ettei jää laumasta, noin muistan jostain lukeneeni. Typyssä oli syöpä aivan kuten meidän Pyryssä aikoinaan. Mitään ette olisi voinut tehdä toisin, sillä kaikesta näkee, että rakastatte koirianne syvästi ja aina toivotte niille vain parasta. Typy juoksee nyt kamujen kanssa kevyin tassuin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisaita sanoja. Niin varmaan Typykin toimi. Halusi pysyä laumassa mukana eikä näyttänyt meille, että miten sairas se on. Sinnitteli loppuun asti, kunnes elimistö ei vaan enää kestänyt ja jaksanut.

   Kyynel silmässä kiitän teitä kauniista sanoistanne. Mukavaa viikonvaihdetta teille ja Hipulta isot terveiset ja muiskut.

   Hipun emäntä

   Poista
 4. Kyyneleet tulee silmiin, kun tätä lukee. Olette joutuneet kokemaan jokaisen koiranomistajan painajaisen. :(
  Voimia teille edelleenkin tähän uuteen arkeen vain yhden koiran kanssa! Rapsutuksia Hipulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ilta ja yö, seuraava päivä oli todellinen painajainen. Elämä yllätti sillä karmeimmalla tavalla. Ainut mikä asiassa lohduttaa on se, ettei Typy joutunut kärsimään pitkään. Arki alkaa hiljalleen asettumaan uomiinsa tässä uudessa tilanteessa.

   Isot kiitokset myötäelämisestä!

   Hipun emäntä

   Poista
 5. Uskoisin, että syöpä voi olla melko oireeton niin koirilla kuin ihmisilläkin. Toki nelijalkaiset eivät ilmaise kipua heti paikalla ja voivat varmasti kätkeäkin sitä. Mutta vaikka en ole asiantuntija, uskon että Typyn vointi romahti vasta loppumetreillä. Vaikka mielessä pyörii paljon asioita ja (turhaa) syyllisyydentunnetta, ette olisi voineet tehdä Typyn vuoksi yhtään enempää.
  Voimia tähän vaiheeseen ja lohtua ikävään.
  Artun emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin uskomme mekin, että Typyn elimistö teki lopun vasta viime metreillä. Se vain yksinkertaisesti romahti, vajaassa vuorokaudessa. Jälkikäteen olemme miettineet, että muutamia merkkejä ehkä oli ilmassa, että Typy ei ole kunnossa. Esim. kesän mökkimetsälenkit olivat pituudeltaan maksimissaan 1,5 tuntia entisten viiden, kuuden tunnin sijaan. Mutta tuokin laitettiin helteen piikkiin jja Typy oli lenkkien jälkeen kuitenkin aivan normaali, oma itsensä.

   Kiitos lohdutuksen sanoista, Artun emäntä. Jatkamme kulkuamme nyt kolmen laumana ja sen tunnelin päässä näkyy jo pientä valoa.

   Hipun emäntä

   Poista

Kiva, kun kommentoit!
Hippu, Myttö ja emäntä kiittävät.