torstai 21. helmikuuta 2019

Allergiaepäily vahvistui

Saimme kuulla Hipun verikokeen tulokset ja ne vahvistivat sen, että Hilpulla on ruoka-aineyliherkkyys. Lääkäri epäili, että kyseessä saattaa olla myös tulehduksellinen suolistosairaus. Mutta Hipsun vaivat eivät tuohon sairauteen suoranaisesti viittaa, allergia on todennäköisempää.

Pari arvoa, joita kokeesta katsottiin liittyen suoliston toimintaan, olivat juuri ja juuri normaalin rajoissa. Toinen arvoista oli laskenut reilusti sitten marraskuun, jolloin Hipulta edellisen kerran näitä arvoja tutkittiin.

Tällä tiedolla nyt edetään. Jatkamme allergiaruokavaliota vielä parisen viikkoa. Sen jälkeen ryhdymme kokeilemaan, sietääkö Hipun vatsa muuta. Ja se muu on tässä tapauksessa riistaa: hirveä, peuraa ja poroa. Näillä näkymin mitään muuta Hippu ei tule enää syömään. Lucyn ja Ronin emäntä kertoi meille laittamassaan kommentissa Ronin ruokavaliosta. Tämä sama on edessä nyt Hipulla.  Poissuljettua ruokakiposta tulevat olemaan ainakin viljat, riisi, kana, nauta, sika ja maitotuotteet.

Lääkäri määräsi Hipsukalle myös B12-vitamiinikuurin (neljä viikkoa) sekä folaattilisäkuurin (12 viikkoa). Nämä ovat apteekista hommattavia reseptivapaita valmisteita. Toukokuun lopulle varaan eläinlääkäriin kontrolliajan. Katsotaan uuden verikokeen avulla, onko nuo lisävalmisteet alkaneet nostamaan niitä kahta heikkoa maha-arvoa. Ja päätetään siitä, mitä Hippu tulee lopun ikänsä syömään.

Vatsavaivojen syy on nyt selvitetty niin hyvin kuin se ilman vaativia ja hyvin kalliita tähystyksiä on mahdollista. Eläintohtori totesi, että koska kyseessä on näin nuori koira, ei ole syytä syynätä Hippulia tämän enempää. Ultra ja verikoe kertoivat tilanteesta jo paljon. Olemme isännän kanssa iloisia ja helpottuneita siitä, että tämä maha-asia ratkesi ja tiedämme, miten toimia. Hippu on iloinen, utelias ja reipas biigletyttö. Mahtavaa, jos kevääseen mennessä vatsavaivat ovat lopullisesti enää ikävä muisto.


14 kommenttia:

 1. Juu, allergiat on kurjia, mut niiden kans tulee hyvin toimeen, kuhan vaan keksitään, mille on herkistynny. Meil on Myrsky ku ei voi syödä kanaa eikä viljoja. Terkut sulle Hippu! Kyä koht oot taas pirtee ja vatta kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hipun kohdalla epäilemme isännän kanssa ainakin lammasta ja kanaa. Viljatuotteista emme osaa sanoa koska emme ole niitä koirille juuri antaneetkaan. Kun ei emännänkään vatsa tahdo viljoja kestää, en ole halunnut niitä koiranruokiinkaan. Riisi on luultavammin myös epäsopivaa Hipulle.

   Hippuli lähettää teille kolmikolle iloiset terveiset ja toivotamme aurinkoista viikonloppua! Kyllä Hipun vatsa saadaan varmasti paremmalle tolalle.

   Hipun emäntä

   Poista
 2. Hyvä, että asia selvisi. Allergiat (tai yliherkkyydet) ovat ikävän yleisiä nykyisin, mutta kääntöpuolena on, että monenlaisia ruokia on nykyisin tarjolla, joten mahalle sopivaa, maistuvaa ruokaa on mahdollista löytää. Ja Roni todistaa, että ihan iloista koiran elämää voi elää ilman kanaa ja riisiäkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti elämä on hauskaa ilman kanaa ja riisiä. Toki harmittaa itseämme, että tässäkö se oli, ettei mökillä voi antaa enää grillimakkaramaistiaisia. Tai palaa lampaanpihvistä. Mutta Hilpu näyttää olevan vähään tyytyväinen. Emme tieten tahtoen halua sen mahaa ärsyttää vain siksi, että meistä olisi kiva lelliä sitä hyvillä herkuilla. Ensi viikolla ryhdymme varovasti kokeilemaan, mitä Hipun vatsa sanoo hirvestä ja peurasta. Onneksi on tosiaan hyviä valikoimia kaikenlaisia ruokavaihtoehtoja, joita kokeilla.

   Mukavaa viikonloppua teille, Hipulta terkkuja Lucylle ja Ronille!

   Hipun emäntä

   Poista
 3. Hienoa, että syy selvisi vaikka kurjia ovat tietenkin koiralle aiheutuvat vaivat. Millaisia oireita Hipulla on ollut? Meillä on erittäin herkkävatsainen parivuotias beagle ja olen alkanut miettimään pitäisikö häntä tutkia tarkemmin. Tuntuu, että on sekaisin ihan yhtenään. Toisaalta on niin ahne, että syö ihan kaiken mitä maasta löytää etten toisaalta ihmettele jos vatsa on sekaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hipulla on maha reistaillut muistini mukaan ainakin pari vuotta. Ei usein, ehkä keskimäärin päivän-pari kuussa. Se on hyvin aika ajoittaista. Oireina on ollut ripuli. Lisäksi maha on ollut selkeästi kipeä. Jos siihen on koskenut vähän napakammin, on Hippu ulahtanut. Lisäksi sitä on närästänyt; nuolee sohvaa, sänkyä, meidän vaatteita, lipoo huuliaan ja maiskuttelee. Maha on pitänyt ääntä eli on murissut, mölynnyt ja kurissut, pulputtanut. Hippu on oksentanut hyvin harvoin. Mutta mitenhän monta yötä ollaan juoksutettu sitä ulkona ripulin takia... ei ole ollut kivaa meille saatika Hipulle itselleen.

   Ihan samaa mieltä olen minäkin tuosta ahneudesta. Vakiolauseita meillä on ollut, että ei ole ihme, jos maha on sekaisin, kun mättää kaiken tuolta ulkoa suuhunsa. Hippu, kuten myös Pimu ja Typy aikoinaan, söivät pentuaikana ulkona aivan kaikkea. Ja Hippu syö edelleen vaikka mitä. Purkat on onneksi jätetty ja tupakantumpit. Emmekä ehdi tekemään mitään siinä tilanteessa, kun se löytää jotain suuhunsa. Joskus olen ehtinyt kaivaa hampurilaispaperin sen suusta pois. Meidän kaikki kolme biigleä ovat olleet aivan älyttömiä ahmatteja. Muistan, kun viime kesänä Typy löysi vuokramökiltä varsinaisen herkun; hauen selkäruodon.... onneksi ehdittiin väliin, saatiin se siltä pois ja heitettiin ruoto roskikseen.

   Sen verran tässä taas syytän itseäni, että meidän olisi jo aiemmin pitänyt tutkituttaa tuo Hipun maha. Mutta ilman Typyn kuolemista vatsasta alkaneeseen syöpään, emme ehkä Hippua olisi ihan ultraäänikuvaukseen asti vieneet. Minä aloin vauhkoamaan, kun Typylle kävi miten kävi. Siksi Hippu on nyt näin tarkasti tutkittu. Hyvä niin. Jälkiviisaana voin todeta, että ainakin kana ja lammas eivät Hipulle ole tainneet koskaan sopia. Miksi niitä sitten ollaan annettu... ollaan oltu tyhmiä.

   Lääkäri sanoi meille, että kannattaa ryhtyä pitämään ruokapäiväkirjaa. Sitähän voisitte tekin kokeilla. Merkitään kaikki muistiin, mitä koira päivän aikana saa syödäkseen. Sitten on helpompi muistaa, minkä ruuan tai makupalan jälkeen koiralla alkoi maha oireilemaan. Me ryhdymme pitämään tällaista päiväkirjaa, kun aloitamme ensi viikon lopulla kokeilemaan, mahtaisko joku muukin ruoka sopia Hipulle kuin nuo allergianappulat.

   Ymmärrän paremmin kuin hyvin teidän tilannetta. Beaglet ovat valtavan ihania tapauksia mutta ruuan kanssa eivät ronklaa. Ja sitä jopa joskus toivoisi. Raportoin tänne blogiin meidän ensi viikolla alkavasta kokeilusta. Pysykääpä matkassamme mukana. Jospa saisitte vaikka jotakin vinkkiä, mitä voisitte kokeilla.

   Hipulta terveiset isokorvaiselle kohtalontoverille!

   Hipun emäntä

   Poista
 4. Kiitos vastauksesta ja vertaistuesta! Tuo ruokapäiväkirja on hyvä idea. Meilläkin beaglellä on juurikin vatsa ripulilla varmaan pari kertaa kuussa. En ole huomannut että vasta olisi kipeä silloin...joskus tosin silloin on myös oksentelua. Samoin vatsa pitää mölinää melkein aina ja lisäksi paukuttelee usein ihan hirveitä hajuja. Meillä myös onneksi purkat ja tupakantumpit on jätetty rauhaan pentuajan jälkeen mutta saattaa syödä ihan mitä muuta tahansa roskaa mitä lenkiltä löytyy ja vaikkapa pieniä kiviä! Lisäksi kaikkien eläinten jätökset maistuvat (yök). Mutta jään seurailemaan miten teillä jatkuu ja aloitamme ruokapäiväkirjan. Meidän beagle odottaa juuri pentuja, mutta niiden jälkeen kun käydään lääkärissä niin pitääpä ottaa puheeksi nämä vatsaongelmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusakon ja metsäjäniksen papanat ovat Hipun suurta herkkua. Ne maistuivat oikein mainiosti myös Pimulle ja Typylle. Pimu söi myös muiden nisäkkäiden jätöksiä. Hipulla oli ultraäänikuvauksen aikaan valtavasti kaasua suolistossa. Lääkäri ei meinannut kunnolla nähdä kaikkia sisuskaluja, kun kaasua oli niin paljon. Tämäkin on käsitykseni mukaan merkki jostain suolistovaivasta.

   Onnellista odotusta tulevalle äidille! Beaglenpentuja suloisempaa ei voi olla.

   Hipun emäntä

   Poista
 5. Párek ja Palvelijatar22. helmikuuta 2019 klo 19.22

  Niin koirien kuin ihmistenkin kohdalla ovat yliherkkyydet yleistyneet kasvavalla vauhdilla. Tulee mieleen elintarvikkeisiin lisätyt aineet, liha- ja siipikarjaa kasvatetaan erinäisillä kemiallisilla aineilla siten, että kasvavat nopeasti sopivanlaisiksi ihmisen mielenmukaisiksi rasva- ym. arvoiltaan. Kaikkia hormoni- ym. ravintolisien vaikutuksia tuotantoeläimeen ei tunneta, ja ihminen kuten kotieläinkin sitten saa niistä osansa syödessään ruokaansa.
  Onneksi niin yliherkälle ihmiselle kuin eläimellekin löytyy vielä sopivia tuotteita, joita herkistynyt vatsa ja iho kestää. On sentään hyvä, että vaivojen aiheuttajat tunnetaan ja saadaan selville.
  Mukavaa loppuviikkoa teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on. Lisäaineita yms. tuntuu olevan jokaisessa suuhun pantavassa. Tai ainakin melkein. Tarkkana saa olla. Nykyään ollaan kyllä hyvin perillä noista yliherkkyyksistä ja allergioista. Meillä oli todella hyvä lääkäri, joka tiesi, mistä puhui. Näin saatiin Hipun vatsavaivoihin selvyyttä. Nyt tiedetään, mitä me jatkossa sen ruokakuppiin laitetaan. Tai ei ainakaan laiteta.

   Keväistä alkavaa viikkoa teille ja Hipulta isot muiskut Párekille!

   Hipun emäntä

   Poista
 6. Hyvvee ruokoo voepi allerkikkohhii syyvvä nykypäevänä. Hieno juttu että selevis tuo mahahomma ja se rylläkkä sen kansa suapi jiähä nyt unneoksiin :) Tiehhän tänne raporttija mitenkä se homma etenöö sielä. Mullae ku tinkii vähä herkillä joskus maha olemmaan ni on hyvä kuulla vinkkijä ja kokemuksija. Ilosta viikolloppuva sinne ja reeppaalle Hippulille isot muiskut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enää ei tämän enempää noita mahavaivoja tutkita eikä mietitä. Kesän alussa otetaan kontrolliverikoe. Eiköhän se sitten ole siinä, jos nyt ei mitään ihan ihmeellistä ilmene. Tällä viikolla Hippu saa vihdoin myös muuta kuin niitä nappuloita. Kokeilu alkaa. Kerron joo, että miten se sujuu.

   Iloista helmikuun viimeistä viikkoa teille ja Hipulta iso muisku valtakunnon vilosoville! Kevättä on jo ilmassa.

   Hipun emäntä

   Poista
 7. Kuullostaa niin tutulta parin vuoden takaa. Kerroit, että kana on pois suljettu ruokavaliosta. Eikö lääkäri suositellut noihin oireisiin sopien mitään vaaleaa, hyvin sulavaa lihaa, vähemmän protskuja ja enemmän hiilareita?
  Tsemppiä Hippu! Kun maha voi paremmin, elämäkin on iloisempaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä suositellut. Mutta tattaria ajateltiin kokeilla riistan lisäksi. Kypsää perunaakin voisi testata sekä bataattia ja porkkanaa. Porkkanasta Hippu tykkää kovasti.

   Hevosta lääkäri myös suositteli riistan lisäksi mutta valitettavasti minä en taida pystyä hevosta Hipulle syöttämään. Onhan tässä hieman opiskeltavaa meille kaksijalkaisille, että Hippu tulee saamaan riittävästi (mutta ei liikaa) terveellistä ja ravinteikasta ruokaa. Mutta eiköhän me opita.

   Kiitos tsemppauksesta! Otan mielelläni vinkkejä vastaan, mikä Artulle on ollut sopivaa murkinaa. Mukavaa alkanutta viikkoa teille!

   Hipun emäntä

   Poista

Kiva, kun kommentoit!
Hippu, Myttö ja emäntä kiittävät.