tiistai 5. helmikuuta 2019

Vatsavaivat perusteelliseen syyniin

Hipulla reistaili viikonloppuna vatsa. Taas. Ei mitään hälyyttävää mutta sen verran kuitenkin, että emännälläkin alkoi maha temppuilemaan. Taas. Kun on kyse isännän tai nelijalkaisten perheenjäsentemme hyvinvoinnista, stressaan aika tavalla. En mahda sille mitään, että huolehdin ja kannan murhetta valtavan paljon, jos kaikki ei ole kunnossa. 

Kuten olen aiemminkin kirjoitellut, Typyn kohtalo jätti minuun lähtemättömät jäljet. Pelkään Hipsun kohdalla pahinta, kun se ei voi hyvin. Vatsa sillä on temppuillut enemmän ja vähemmän jo pitkään. Ollaan käyty eläinlääkärissä parikin kertaa mahan vuoksi. Verikokeita on otettu ja kaikki on ollut tohtorin mukaan kunnossa. Maitohappobakteerijauhetta heitetään ruuan sekaan ja ruoka on herkkämahaiselle tarkoitettua. Herkkupalat on tarkkaan valikoitu, mitä annetaan.

Isännän kanssa on ilo huilata sohvalla.

Päätin kuitenkin sunnuntaina, että Hilpurin vatsa on tutkittava tarkemmin. Oman mielenrauhani vuoksi. Siksi, että en ole itse ihan kunnossa tästä toistuvasta murehtimisesta. Ennen kaikkea kuitenkin siksi, että saadaan selvyys, ettei Hipulla ole mitään vakavaa. Ja jos jotakin on, pystyttäisiin se hoitamaan. Ajoissa.

Huomenna viemme Hipun erikoislääkärin pakeille. Samalla vatsa ultraäänikuvataan. Kerroin aikaa varatessani, että todennäköisesti ylireagoin Hilpun oireisiin erittäin vahvasti Typsyn poismenoon liittyvistä syistä johtuen. Asiani ymmärrettiin hyvin. Nyt tutkitaan vatsa perusteellisesti. Pidättehän tassut ja käpälät pystyssä, että vaivojen syy selviää.


8 kommenttia:

 1. Párekin Palvelijatar5. helmikuuta 2019 klo 17.16

  On ymmärrettävää, että olet herkillä Typyn kohtalon vuoksi. Vatsatauteja tulee ja menee kaiken aikaa niin ihmisten kuin koirien keskuudessa. Vaikka tämän tietää, aina huolestuu oireiden ilmaantuessa. Minä yritän pitää mielessäni ell:n ohjeen: lemmikkien hoito muistuttaa kukkien ja kasvien hoitoa. Ali- ja ylihoitoa on syytä välttää. Kumpikin aiheuttaa oireita. Ei pidä lähteä muuttamaan ruokavaliota "varmuuden vuoksi" normaalista herkkävatsaisille ilman ell:n diagnoosia. Oireita on parempi ensin hoitaa pienentämällä ruoka-annoksia ja huolehtimalla veden juonnista. Ellei se rauhoita vatsaa, on viisasta antaa ell:n tutkia tilanne. Tätä ohjetta olen Párekin kohdalla noudattanut ja yrittänyt pitää herkän mielikuvitukseni kurissa. Juu, vaikeaa se on, myönnetään. Kun nämä nelijalakiset ovat niin äärettömän rakkaita! Meillä on peukut pystyssä, että Hipun vatsa rauhoittuu eikä mitään keljua löydy tutkimuksissa. Párekilta muiskuja kaunottarelle!  VastaaPoista
 2. Ikävää, että vatsa vaivaa. Toivottavasti lääkäri osaa auttaa.
  Ronin maha on helposti ripulilla, mutta tarkka ruokavalio on auttanut. Ei lainkaan viljaa, riisiä, kanaa, nautaa eikä sikaa, niin kaikki toimii. Ruoka ei ole herkkävatsaisten ruokaa, mutta sellaista, jossa on vain ja ainoastaan yhtä proteiinilähdettä. Siipikarjaa on esim. piilotettuna monesti ruokaan vaikkapa öljyn muodossa.

  VastaaPoista
 3. Kyllä, paree se on tutkia pitkän kaavan kautta, niin ei tartte murehtia ja miättiä. Muiskut Hipulle!

  VastaaPoista
 4. Iso kiitos teille kaikille plogikamut viesteistänne!

  En olisi varmaankaan niin vauhkona Hipun vatsan suhteen mutta sunnuntaina siihen ei kärsinyt koskea. Jos vatsaa paineli, Hippu ulahti. Ja aika kovaäämisesti. Eli maha oli selvästi kipeä. Lyhyitä ripuleitahan sillä on ollut aika ajoin. Viime viikolla se alkoi kuitenkin myös oksentelemaan. Aiemmin lääkäri on suositellut, että ryhdymme antamaan Hilpulle herkkävatsaisen ruokaa. Sitä ollaan nyt syötetty jo jonkin aikaa, ei mitään eläinlääkäristä ostettua vaan lemmikkieläinliikkeestä. Mutta herkkämahaiselle kuitenkin. Myös sitä maitohappobakteerijauhetta lääkäri kehotti kokeilemaan ja se on mielestäni tehnytkin hyvää Hipsun mahalle. Kana ja viljat on pudotettu pois.

  Mutta tänään illalla ollaan jo paljon viisaampia Hipun vatsan suhteen. Ja toivottavasti emäntäkin voi lopettaa Samarinin juomisen ja alituisen vessassa juoksemisen...

  Hipun emäntä

  VastaaPoista
 5. Toevottavasti vaevan syy on selevinnä ja hoejjettavissa helepolla. Kyllä ee oo mukavata olla jos on maha kippee. Sevverra on itellähhii kokemusta siitä.
  Tiälä assuu yks ressooja kansa. Jos syön liijjan hyvästi/huonosti ni het on joku vika jossae. Jos riehun/ en riehu, sillonnii on jossae jottae vikkoo. Jos makkoon/en makkoo ni en oo terve.Ja nii eelleen. Ja sittä se omalla mahallasa ressoo niitä vaekkee välttämätä syytä oeskaa. On kuulema se minun eeltäjän äkillinen lähtö syypiä siihen ressoomisseen vaekkee se mittää eistäkkää.Että äet sano oekeen hyvin ymmärtäväsä miltee sinusta tuntuu <3 Minä sanon että paranemista Hippulille ja muiskuja, paljo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti paljon Iivari. Syy selvisi, ainakin melko isolla varmuudella. Olo on äärettömän helpottunut.

   Moni meidän sukulaisista ja ystävistä taitaa pitää minua ihan vauhkoja. Usea kyllä ymmärtääkin. Myös isäntä mutta hän onkin realistinen jalat maassa tyyppi ja järjen ääni meidän perheessä. Typsyn kuolema tuli niin kulman takaa kuin olla ja voi. Sen vuoksi huolehdin Hipusta varmasti aivan liikaa.

   Tutulta kuulostaa tuo äetisi toiminta... täällä toinen aivan samanlainen.

   Hipun emäntä

   Poista
 6. No onpa ikävää, kun vatsa vaivaa. Toivottavasti oli vain jotain tavanomaisia vatsavaivoja ja emäntäkin voi lopettaa hermoilun. Pikaista toipumista Hipulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isot kiitokset Sylvi. Hippu on jo kunnossa ja mahavaivojen syykin selvisi isolla todennäköisyydellä. Vielä odotetaan verikokeen tuloksia. Emäntä pystyy taas nukkumaan paremmin...

   Hipun emäntä

   Poista

Kiva, kun kommentoit!
Hippu, Myttö ja emäntä kiittävät.