maanantai 3. kesäkuuta 2019

Lopputulos parempi kuin hyvä

Sanoimme hyvästit toukokuulle ja toivotimme kesäkuun tervetulleeksi. Tämä alkanut kuukausi tietää mökkeilyä Puulalla, juhannuksen viettoa Kotkassa ja ennen kaikkea kepeitä tassutteluja vatsavaivat selättäneelle Hippuselle.

Kävin Hipun kanssa perjantaina eläinlääkärissä. Hilpu käyttäytyi tapansa mukaan oikein reippaasti ja hienosti. Lääkärinlausunto päättyikin sanoihin "mukavaa kesän odotusta kiltille Hipulle". Tohtorin kanssa juttelimme Hipun ruokavaliosta ja siitä, mitä muutoksia helmikuusta lähtien siihen teimme. Kerroin tehdyistä ruokakokeiluista ja niiden vaikutuksista Hippusen vatsan toimintaan. Verikokeen otto sujui mallikkaasti, kuten aina ennenkin.

Kertomieni kokemustemme perusteella eläinlääkäri totesi, että Hipun vatsaongelmat ovat seurausta ruoka-aineallergiasta. Tämän voi liki 100 prosenttisesti sanoa varmaksi.

Jatkossa Hippu tulee edelleen syömään allergianappuloita. Ne tulevat pysymään sen ruokavaliossa hamaan loppuun saakka. Hilpun paino on pudonnut helmikuusta kilon verran mutta lääkäri kehotti pysymään nappuloissa yhä dieettiversiossa. Myös hyväksi havaittuja märkäruokia voimme halutessamme antaa. Niitähän ovat eräs hirvimakkara ja kenguru. Hevosta saatetaan vielä lisätestata. Makupaloina Hippu saa kurkkua, porkkanaa ja peuraa (mm. kuivatut korvat ja keuhko). Myös kuivattu hevosen maha ollaan todettu sopivaksi vaikka ruuan kanssa on välillä ollut niin ja näin. Sekä herkuissa että ruuissa ei saa olla kuin yhtä proteiinin lähdettä. Ne eivät myöskään saa sisältää minkäänlaisia öljyjä, lisäaineita yms.

Tablettimuodossa oleva punkkilääke jää apteekkiin. Tohtori ei suositellut sitä näin allergiselle koiralle. Sama koskee matolääkkeitä. Niitä lääkäri kehotti antamaan vain tarvittaessa ja tarpeen voi halutessaan selvittää ulostenäytteellä kerran vuodessa. Todennäköisesti päädymme antamaan Hipulle matolääkkeen syksyisin ja vaihdamme lääkemerkkiä.

Tällä viikolla tohtori soittelee vielä verikokeen tuloksista. Siitä tutkitaan B12-vitamiinin sekä folaatin arvot. Ne olivat Hipsulla helmikuussa hiukan pielessä. Ja se kertoi siitä, että Hipulla oli suolistotulehdusta. Jos verikokeen tulokset ovat kaikilta osin kunnossa, päättyy tämä ruokavaliosaaga tähän. Nyt tiedämme, mitä Hippu voi syödä ja mitä ei. Kaikki ei sopiva-sapuska on jaeltu parempiin kuonoihin jo helmikuussa. Tiedämme, että mitään poikkeavaa purtavaa Hipun vatsa ei suurella todennäköisyydellä siedä. Joten kaikki sellainen jää kaupan hyllyihin.

Yksi haaste meillä edelleen toki on. Ja se on se, että Hippu syö ulkoa kaikenlaista epäsopivaa. Sitä on liki mahdotonta estää. Niin nopeasti se hoksaa tien reunaan heitetyn hampurilaisen jämän tai puoliksi syödyn jäätelön. Salamana se hotkii kaiken syötäväksi kelpaavan. Joten tästä johtuen maha saattaa joskus edelleen temppuilla. Typy ja Pimu olivat samanlaisia jätemyllyjä. Mutta niiden vatsa kesti sen kaiken, ainakin pääsääntöisesti.

Annan suuren tunnustuksen ja lämpimän kiitoksen meitä hoitaneelle eläinlääkäri Annelle. Hän toi suurella asiantuntemuksellaan, rauhallisella suhtautumisellaan ja ystävällisyydellä helpotusta meitä kaksijalkaisia stressanneeseen ja askarruttaneeseen tilanteeseen. Anne ei turhia höyrynnyt vaan lähti selvittämään asiaa vahvalla ammattitaidolla. Lopputulos on parempi kuin hyvä ja Hippunen kulkee terveellä vatsalla kohti kesälaitumia.

12 kommenttia:

 1. Hip hip hurraa! Ploki täynnä mainioita uutisia. Nyt vaan tepsutellen kohti uusia seikkailuja, Hippu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, oikein hienoja uutisia ja ruokavalio on nyt kohdillaan. Kuljemme kesää eteenpäin huojentunein mielin ja kevyin tassuin!

   Hipun emäntä

   Poista
 2. Mukava kuulla, että sopiva ruokavalio on löytynyt! Vatsa hyvin, kaikki hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli opettavainen ja opettelua vaativa muutos meille. Mutta onneksi tilanteeseen saatiin selvyys ja vaivan syy on tiedossa. Hyvävointisella vatsalla Hipun on hienoa jatkaa seikkailujaan.

   Hipun emäntä

   Poista
 3. No kylläpä nyt passoo lommaelemmaan heretä ku nuin hyvät uutiset tulj liäkäriltä! :) Hieno kesä tulossa teelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tämä valtava helpotus, että vatsavaivojen syy löytyi. Allergia on huono juttu mutta onneksi ei ole mitään vakavampaa. Pöperöpuoli on laitettu nyt kuntoon, joten Hippu voi hyvin.

   Hipun emäntä

   Poista
 4. Hyvä, että nyt tiedätte, missä mennään. Eikä tiukankaan ruokavalion noudattaminen ole vaikeaa, kunhan siihen tottuu - ja kunhan muistaa joka käänteessä sanoa kaikille muillekin, että kielletyt herkut ovat todellakin kiellettyjä... Nyt siis hyvillä mielin kesäseikkailuja kohti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on Sylvi. Hippu syö mielellään allergianappuloita, jotka tulevat olemaan sen pääruokaa. Myönnän, että minulle teki aluksi hankaluuksia se, ettei Hipsalle saa antaa mitään niistä entisistä herkuista. Ei grillimakkaraa mökillä, ei puruluita... Hippu syö ilolla, mitä sille antaa eikä se osaa haaveilla nakkien ja maksalaatikon perään.

   Olemme toitottaneet sukulaisten ja ystävien mielestä varmaan kyllästymiseen saakka sitä, että Hipun herkuttelut ovat loppuneet. Ja ne herkut, mitä sille voi antaa, tuomme mukanamme, kun vaikkapa kyläilemme jossain. Kurkkua löytyy toki usein jääkaapista kaikilta. Kivasti kaikki ovat kunnioittaneet meidän vaatimusta ja ymmärtäneet Hipun tiukan ruokavalion. Toki jotkut ovat harmitelleet, kun Hippu ei saa tuttuja makupaloja. Mutta olemme vakuuttaneet kaikille, että ei se kärsi siitä tippaakaan.

   Hipun emäntä

   Poista
 5. Meillähän oli toissa vuonna nuoremmalla koiralla puolen vuoden ruokien pulauttelukausi, käytiin lääkärillä vaikka missä tutkimuksissa ja mitään vikaa ei löynyt. Kyllä siinä alkoi vähitellen itsekin väsyä, että tätäkö tämä loppuelämä tulee olemaan. Onneksi tilanne lopulta rauhoittui erinäisten ruoka- ja ruokintakokeilujen myötä, hienoa, että myös teillä on käynyt näin! Jos Hipulle sopii hirvi (kun hirvimakkararuokaa pystyy syömään), niin siitähän löytyy myös sekä aitoja luita että nähkaluita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa, kun meidän Hippu kärsi melko pitkään mahavaivoista. Ja me tuumailtiin, että ne johtuvat vain siitä, kun se mättää ulkoa suuhunsa ihan kaiken. Ei tajuttu aiemmin alkaa selvittää, onko sillä oikeasti jotain vatsassa vialla. Sitten tuli helmikuussa se parin päivän paha ripuli. Ja toki sitä ennenkin oli aikoja, että juostiin sen kanssa ulkona öisinkin 2-3 kertaa per yö. Ja aamulla piti nousta töihin... välillä tuntui aika raskaalta. Onneksi me pöllöt tajuttiin sitten vihdoinkin alkaa selvittää, että mistä ne vähän väliä tulevat ripulit, mahan älytön möyryäminen ja närästysoireet johtuvat. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

   Tosi kiva kuulla, että teilläkin tilanne tasoittui. On se ruokavalio vaan näköjään tärkeä juttu. Että mitä sitä koirallekin syöttää. Kiitos vinkistä noihin luihin liittyen. Olen kyllä huomannut hirvennahkaluita mutta en ole hoksannut niitä ostaa. Pitääkin kokeilla pikinmiten. Tekisi Hipsulin hampaillekin hyvää järsiä jotain kovaa.

   Mukavaa kesän jatkoa teille!

   Hipun emäntä

   Poista
 6. Ihanaa, upeaa, nythän on Hipulla asiat todella hallussa. Ei ajatella kiellettyjä herkkuja vaan iloitaan sallituista. Erittäin hyvää ja iloista kesän jatkoa teille kaikille. Me luetaan aina teidän kuulumiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, meillä on nyt asia hyvällä tolalla. Se on juuri näin, että mitä sitä vanhoja haikailemaan. Nyt mennään uusilla ruuilla ja herkuilla. Hippu on onnellinen ja tyytyväinen. Painoakin ollaan saatu pois, mikä on hyvä juttu.

   Mekin luetaan aina teidän kuulumiset. Leppoisaa kesän jatkoa teille ja Párekille kaukomuiskuja meidän Hipulta, joka viettää nyt lomaa mökillä.

   Hipun emäntä

   Poista

Kiva, kun kommentoit!
Hippu, Myttö ja emäntä kiittävät.