maanantai 20. lokakuuta 2014

Moneksi on mökkivanhuksesta

Vuoden viimeinen  silmäys Puulalle.
Hyvästelimme mökin ja toivotimme sille mukavaa talvea. Sanoin heipat myös Pimulle sen haudan äärellä Nuppi-chinchillaani unohtamatta. Kaveruksia odottaa ensimmäinen yhteinen talvi tuolla jossain vihreämmillä juoksumailla. Vielä viime syksynä Pimu oli kanssamme loman vietossa mökillä ja itkuhan siinä tuli, kun muistot tulvivat mieleeni. Isäntä kielsi itkemästä, jottei hänkin alkaisi itkemään. Aikamoisia itkupillejä koko sakki...

Kävimme pariinkin otteeseen Typyn kanssa sienimetsässä ja saaliiksi saatiin roima kasa suppilovahveroita. Typsykkä ei tällä vuoden viimeisellä mökkireissulla lähtenyt pitkäksi aikaa omille teilleen vaan päätyi seikkailemaan metsikössä vain noin tunnin pyrähdyksiä. Hyvä niin. Aurinko paistoi eilistä päivää lukuunottamatta koko loman ajan mutta illat olivat pilkkopimeitä. Katuvaloista on turha toivoa apua, sillä sellaisia ei ole. Mutta sisällä mökissä valot toimivat ja kynttilöistä sekä takan valkeasta saimme lisäapua iltojen hämyyn.

"Häätivät minut tänne saunan eteiseen pois
alta jonkun syyssiivouksen tieltä..."
Vaikka Radio Suomen Luontoillassa sanottiin, että linnunpöntöt tulisi putsata keväisin, teimme homman jo nyt. Me kun aloitamme mökkikauden sen verran myöhään keväisin, että silloin ei ole enää asiaa mennä ronkkimaan pönttöjä. Pihakalusteet kasattiin pressujen alle ja kukkaruukut tyhjensin kesäkukista. Lehtipuhallin möykkäsi, kun haapojen sekä koivujen kuolleet lehdet saivat kyytiä pihamaalta. Päivän hommien jälkeen oli mukava istahtaa kuuman saunan lauteille ja syödä grilliherkkuja. Voiko lomalta muuta toivoakaan...

Jäämme taas odottelemaan kevättä ja toivomme, että pieni punainen tupa pitää pintansa talven tuiverruksien keskellä. Kuten olen aikaisempinakin syksyinä todennut, on möksän talviteloille laitto haikeaa puuhaa. Mutta koska mökki on tehty vain kesäkäyttöön, on tämä ikävä puuha aina edessä ja se on hyväksyttävä. Siinäkään ei olisi mitään mieltä, että lämmittäisimme mökkiä yötäpäivää, kaivaisimme jäähän avannon ja lumisateiden yllätettyä jäisimme mottiin, koska mökkitietä ei aurata. Ja vaikka mökki ei olekaan talvimökki, on se kuitenkin kevätmökki, kesämökki sekä syysmökki. Aika hyvin siis joka tapauksessa, vai mitä!

Ps. Kävikö Typy uimassa vielä näin lokakuussa? Ei käynyt, sillä Puulan kuusiasteinen vesi ei enää houkutellut uimamaisteria. Ensi kesää siis odotellen!


4 kommenttia:

 1. Oo Typy vuan ilonen että hiätivät sinut poekkee siivuun jaloesta. Se ee oo koerammieleestä hommoo! Paetsi imurin jahtuu :)
  Syksy on vähä haekeeta aekoo. Varsinnii jos mökki pittää panna talaviteloelle. Vuan kevät se tulloo äkkijä kuitennii ja sittä piäsöö tuas uuvvestaa :)
  Ee oo tiälläkkää korvessa katuvalloo. Mukavata on kuitennii ku äet pannoo kynttelijä pöövvälle palammaa. Niistä tulloo hyvijä varjoja seenille joeta jahata :) Sevverra ovat korkeella ne kynttelit etten yllä niihi. Vaekken kyllä mäniskää niitä sorkkimmaa.
  Mukavata viikoalakuva teelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isäntä pelotteli aikoinaan pentu-Pimua imurilla. Raukka varoi sitten koko loppuelämänsä sitä vehjettä ja meni karkuun. Typyn kohdalla isäntä sai kovat saarnat, ettei tee Typsykälle samaa. Siispä Typy ei pelkää imuria mutta ei myöskään jahtaa sitä. Mökin vehkeistä mm. grilli kiinnostaa enemmän...

   Sinulla on kyllä hupaisa harrastus tuo varjojen jahtaaminen... voi sinua hassua Iivaria! Mukavaa viikon jatkoa myös teille sinne!

   Typyn emäntä

   Poista
 2. Itku tekee hyvää silloin, kun on sen aika. Etenkin miehille.
  Syökö Typy sieniä? Aatu syö, Jiri ei.
  Katuvalot on suhteellinen asia. Mökillä pimeydessä näkee paremmin tähdet ja kuun, ja sen jälkeen, kun otsalamput tulivat yleiseen käyttöön. ei huussireissukaan ole ihan pimeetä touhua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taidan olla se meidän perheen pää-itkijä. Isäntääkin toki harmittaa Pimun poismeno ja edelleenkin joskus kohoaa kyynel myös hänen silmäkulmaan. Itkeminen ei ole pahasta meille kenellekään. Surun saa näyttää.

   Typy ei syö sieniä raakana mutta kyllä sienikastike maistuu. Tai joku ihmisten ruoka, jonka seassa on sieniä. Kovin usein se ei kyllä tuollaisia herkkuja saa. Otsalamput on meilläkin kovassa käytössä mökillä, kuten myös taskulamput. Ulos voi laittaa lyhtyjä ja ulkotulia, mökin ja saunan valaistuksen hoitaa agrikaatista saatava sähkö, jolla lamput saadaan palamaan.

   Typyn emäntä

   Poista

Kiva, kun kommentoit!
Hippu, Myttö ja emäntä kiittävät.